Det finns olika åsikter angående att banta sig själv. Vissa metoder är mer sunda än andra samt vissa är mer effektiva än andra. Det mest effektiva sättet att gå ner i vikt är att sluta äta, men som du säkert förstår gör det mer skada än nytta. Kroppen behöver näring för att kunna fungera, vilket den inte får om man svälter sig själv. För att kunna överleva måste man äta då och då, men då går kroppen in i ett ”svält-mode” vilket innebär att den lagrar allt man stoppar i sig som fett. Eftersom en person med mycket fett på kroppen överlever längre än en person som inte har något fett på kroppen, tror kroppen att den håller på att svälta för det är matbrist och lagrar istället allt fett istället för att bränna det.

Många olika sätt att banta

Det finns givetvis många olika sätt att banta sig, men givetvis är det bra att gå ner i vikt. Det finns inte bara negativa saker med att banta sig, det viktiga är på vilket sätt man väljer att gå ner i vikt. Det mest optimala sättet att gå ner i vikt är att äta en aning mindre, stoppa intaget av vitt socker och minska på druvsockret, dra ner på snabba kolhydrater och äta mycket grönsaker. Samtidigt som man gör det kan man träna eller motionera för att bränna kalorier. Dock är detta ett ganska ansträngande sätt och tar oftast ganska lång tid, vilket är anledningen till att många inte orkar gå den ”riktiga” vägen. Dock är detta den enda vägen som är sund, då man måste inse att det finns inga genvägar. De genvägar som många tar är exempelvis 5:2 dieten som går ut på att svälta sig två dagar i veckan. Som du säkert förstår är det inte speciellt sund och får oftast en värre effekt på kroppen och framför allt insida av kroppen.

Bra att banta om du gör det sunt

Du tänker säkert att det bara finns negativa saker med att banta sig, men det gör det verkligen inte. Så länge man går den sunda vägen är det utmärkt. Om man är överviktig kan det ge andra problem som andningssvårigheter och att man inte orkar motionera. Orkar man inte motionera får hjärtat ingen träning vilket ökar risken för hjärtsjukdomar som är livshotande. Om man är överviktig kan man även få problem med ryggen och knäna eftersom de oftast tar stryk om de är överbelastade. Det kan leda till att man blir sjukskriven och i värsta fall får psykiska sjukdomar. Man ökar även risken att få blodproppar och kärlsjukdomar om man är överviktig. Därför är det alltid bra att banta sig men som sagt är det jätte viktigt att göra det på ett sund sätt och att inte känna sig stressad över det och känna tidspress.

Det gäller att hitta en balans av att inte förstöra kroppen bara för att man vill gå ner i vikt snabbt. Många har inget tålamod och vill få det att ske snabbt, exempelvis hinna gå ner innan man åker på semester.