Varför ska man äta nyttigt? Jo, det är en fråga som många ställer sig flera gånger under sitt liv. Mer än vad man tror har inte så bra koll på vad som ät nyttigt och onyttigt, samt helt ointresserade av matlagning. De allra flesta som äter onyttigt har oftast ingen aning om vad de kan ge för konsekvenser. Hade de vetat konsekvenserna hade de antagligen inte ätit som de gör, eller så är det så att de helt enkelt inte vill inse sanningen.

Viktigt för hälsan

Först och främst är det viktigt att äta nyttigt för att man ska ha en bra hälsa, hålla vikten och orka med vardagen. Är man överviktig kan det leda till att man får ryggproblem, knäproblem och massor med andra skador. Det leder i sin tur till att man inte kan jobba och får inte in några pengar och det leder till att man inte har råd att köpa nyttig mat eftersom den alltid är lite dyrare. Ja, som du säkert förstår så blir det en ond spiral med att inte äta nyttigt från första början.

Ät nyttigt för en bättre mage

En till anledning till varför man ska äta nyttigt är för att när man äter onyttig mat tar matspjälknings-kanalen stryk. I tunntarmen finns det utskott och veck som kallas för tarmludd. Där finns de massvis med små blodkärl som tar upp näringen i maten och transporterar det till cellerna. När man äter onyttigt så försvinner en del av tarmluddet vilket innebär att man inte kan ta upp den näringen som kroppen och cellerna behöver. Får inte cellerna näring så deras förbränning och produktion kan ske så stängs de av. Det är något som hjärnan automatiskt gör när det råder näringsbrist i kroppen. Den stänger av de funktioner som inte är lika viktiga och lägger istället allt fokus och energi på de livsviktiga sakerna. Som du säkert förstår finns det en stor och viktig anledning till att välja äta nyttigt eftersom att kroppen tar stryk av att äta onyttigt. Det många tror är att så länge man är smal så är man nyttig och hälsosam. Det stämmer inte alls. Man kan ha vilken kroppsform som helst och det säger inte allt om hur hälsosam man är. De som kan äta onyttigt och ändå inte går upp i vikt kan jämföras med en pommes frittes. Man är tunn och smal på utsidan med fet på insidan. Då är det blodkärlen som tar stryk och det är inget att leka med. Blodkärlen tätar igen vilket kan leda till blodkärls-sjukdomar eller så kallade proppar. Dessa sjukdomar är livsfarliga och dem kan man dö av. Det innebär att man inte ska luras av någons insida och att det största som spelar roll är vad man stoppar i sig.

Det är viktigt att tänka på också att en godispåse eller liknande har mycket mer kalorivärde än vad en vanlig hälsosam måltid har. Det innebär att kroppen för överskott med energi och väljer att lagra det som viseralt fett vilket är dåligt fett på kroppen.