Har du problem att veta vad du ska laga till frukost, lunch och middag när du försöker äta nyttigt och gå ner i vikt? Då har du kommit rätt, för här kommer du kunna läsa dig till tips och förslag på vad du kan äta till de olika måltiderna samt vad de innehåller för näring och vad som är bra med det. När man går ner i vikt är det viktigt att man gör det på ett sunt sätt.
Dålig start med för mycket socker till frukost
Till frukost är det många som äter en macka med pålägg, fil och flingor, pannkakor, oboy, sylt och massor med sötsaker. Detta är bland de sämsta man kan äta till frukost eftersom det mesta innehåller socker. Eftersom frukosten är första måltiden på dagen är det viktigt att få en stabil start på dagen och inte en sockerchock som gör att blodsockret slår i taket och sedan får ett bottennapp. Vi i Sverige och Europa har tagit för givet att det finns en viss typ av frukost mat, ungefär det du läste ovan. Men om man tänker efter finns det absolut ingenting som säger att man inte kan äta vanlig mat till frukost? Ett tips är att äta gårdagens rester till frukost, då man oftast får i sig protein, vitaminer, fett och långsamma kolhydrater. Är det så att man använder sig av resterna till lunchen kan man exempelvis göra en omelett till frukost. Då får man i sig ägg vilket är väldigt nyttigt. I omeletten kan man ha i kyckling, spenat och annat som man tycker är gott. Det går i princip att blanda vad man vill i en omelett. Ett plus till frukost är varm mat, då magen mår bäst av det.
Mindre lunch med bra mellanmål
Till lunch behöver man oftast inte så jätte mycket, om man sköter sina mellanmål. Till lunch räcker det med att sköta sig efter tallriksmodellen, vilket innebär att man har halva tallriken med grönsaker som ger vitaminer och mineraler. Sedan ska en fjärdedel av tallriken innehålla protein, vilket skulle kunna vara kyckling eller fisk. Sedan ska den resterande fjärdedelen av tallriken innehålla långsamma kolhydrater vilket skulle kunna vara ris eller potatis. Sedan kan man ta ett ägg till mellanmål, eller lite fil med bär. Dessutom är det bra att mixa en grön smoothie på broccolie, avokado, gurka, spenat, selleri och vatten. Då får man i sig massor med fibrer vilket behövs i tjocktarmen för att de nyttiga bakterierna ska kunna tillverka vitaminerna A, E, D, K bland annat. Dessutom gör de att innehållet i tjocktarmen går lagom fort och att blodet inte suger upp för mycket vatten.
Större middag än lunch
Till middag skulle man kunna äta en lite större portion än vad man åt till lunch. Exempelvis skulle man kunna göra köttbullar med potatis, lingon, brysselkål och brunsås. Då får man i sig protein, bär, långsamma kolhydrater och vitaminer i form av brysselkål. Sedan får man något lite mer mastigare med brunsåsen som gör att man blir skönt mätt inför natten. Detta är endast förslag med det viktiga är att få mer alla näringsämnen under en måltid.