Det finns massvis med olika dieter som kommer och går i hälsotidningar, annonser och liknande. Vissa är mer framgångsrika än andra samt vissa är mer populära. Två av de populäraste dieterna är LCHF och 5:2 dieten. Men först och främst ska du som inte vet vad en diet är, få det förklarat för dig. En diet är ett sätt att banta sig själv, det vill säga att gå ner i vikt. Det finns inte mycket som säger att en diet är ett sunt sätt att gå ner i vikt men alla dieter går ut på att minska i vikt och fett.

LCHF – Mindre kolhydrater

LCHF är en diet som går ut på  att äta mindre kolhydrater och större andel fett. Då är det säkert många som reagerar på fettet och tror att det är det som gör att man blir fet. Då har du fel, eftersom fett behövs i kroppen. Beroende på hur man blandar de olika näringsämnena reagerar de olika med varann och har olika funktion i kroppen. Kolhydrater däremot är den största boven eftersom det innehåller socker. Man delar in kolhydrater i två olika grupper, snabba samt långsamma kolhydrater. Snabba kolhydrater är de dåliga kolhydraterna som exempelvis finns i pasta, pizza och bröd. Det innehåller i princip nästan bara rent socker. Långsamma kolhydrater däremot är bra kolhydrater eftersom de har mer näring i sig och har mer saker i sig som kroppen har behov av. Kolhydratens minsta beståndsdel är glukos som behövs i cellen förbränning. LCHF dieten går som sagt ut på att minska intaget på kolhydrater. Detta är något som inte tar så jätte stor skada på kroppen. Så länge man äter lite långsamma kolhydrater som exempelvis potatis, så får man i sig den mängden man behöver som vuxen. Är du barn däremot är LCHF dieten inget man rekommenderar eftersom man behöver all näring man kan få när man växer. Dock kan man som ung skippa snabba kolhydrater och mycket gluten då vete inte innehåller speciellt mycket näring. LCHF dieten är den sundaste dieten enligt många utbildade personer eftersom man inte svälter kroppen på något sätt.

5:2 – Inte speciellt sund

5:2 dieten är en diet som slog igenom stort för ett tag sedan. Den har haft olika resultat på olika individer, som många andra dieter så klart, men den anses inte som speciellt sund. 5:2 dieten går ut på att man ska äta normalt 5 dagar i veckan och sedan svälta sig själv 2 dagar i veckan. Det går ut på att under dessa två dagarna ska man bränna fett och inte ha något intag. Dock är detta inte speciellt sund eftersom man leker med kroppens system och kan få kroppen helt ur balans. Dessutom är det svårt att komma tillbaka till sina gamla vanor efter att man har ställt in kroppen på att svälta sig vissa dagar. Dessutom går kroppen automatiskt in i en inställning att lagra de mesta man stoppar i sig som fett eftersom den stor att man utsätts för matbrist och håller på och svälta till döds. Detta är då inte meningen eftersom man ska gå ner i vikt av dieten.